brons-gietsteen - 3D

Portretteren is mijn passie. In 1985 maakte ik mijn eerste portret, van mijn toenmalige 68-jarige buurvrouw, 27 jaar later zit zij nogmaals model. Dit portret gaat in brons. De opstelling van beide portretten hierboven te zien heet Gaia. Gaia betekent ‘Aarde’ / ‘Oermoeder’. Het voorste portret is van aluminiumcement en heeft 27 jaar ‘vergeten’ in de aarde gelegen. Een bijzonder verhaal van een bijzondere dame. Het hele verhaal verteld in een 7 pagina’s tellend boekje kan besteld worden.

ZOEKEN EN VINDEN
In het Stok-atelier Utrecht (later ABC-atelier) heb ik vele jaren gewerkt aan de technieken voor het portretteren. Tientallen schetsen ontstonden in klei en werden vervolgens in de kleibak teruggestort. Om als voorraad te dienen voor weer een nieuw portret. Eindeloze oefeningen, het karakter van een gezicht te onderzoeken, de lijnen, de vlakken, de verbindingen en mijn eigen stijl van werken te vinden. Een kort verblijf in Frankrijk leidde tot mijn specialisatie in het kinderportret.

PORTRET IN OPDRACHT WERKWIJZE
Bij een portret in opdracht in brons of gietsteen komt het te portretteren model (een aantal keer) op het atelier modelzitten. Ook wordt er gewerkt met foto’s waarbij het model niet aanwezig hoeft te zijn. Fase 1 is een portret van klei, vervolgens wordt het portret van klei gegoten in gips, deze tweede fase is eveneens een ‘werkfase’. Nadat het gipsen portret is afgerond en goedgekeurd, wordt het portret desgewenst in gietsteen gegoten of gaat het naar de bronsgieter. De bronsgieter giet het portret, werkt het af, waarna het juiste patina (kleur) wordt opgebracht. Vervolgens wordt het bronzen portret op de sokkel geplaatst.

PORTRET IN OPDRACHT INFORMATIE
Hierboven een digitale impressie van opdrachten en vrij werk. Prijzen variëren al naargelang.
Wil je (vrijblijvend) meer informatie en/of het ‘echte’ werk eens komen kijken op het atelier aan huis?
Je bent van harte welkom!